Tasarım, güncel hayatta ürünlerden, mimari yapılara ve çevresel düzenlemelere kadar geniş ölçekte karşılaşılan birçok erişilebilirlik sorununun ortadan kaldırılmasına ve herkes için sosyal entegrasyonun doğru şekilde sağlanmasına olanak sağlayabilecek güçlü bir araçtır. Yanlış tasarımlar ise erişilebilirlik sorunlarına, dolayısıyla da engellere neden olmaktadır. Bu sayfada platformumuzun çalışma şekline uygun olarak, Üniversite-STK iş birliğinde yürütülecek olan tasarım eğitimi odaklı kapsayıcı tasarım çalışmalarına ilişkin “STK’LAR İÇİN” bir kılavuz hazırladık. Bu kılavuz içerisinde erişilebilirlik sorunlarıyla ilgili çalışan STK’lar, Üniversitelerle bu sorunlara çözüm üretebilmek için oluşturacakları iş birliklerinin verimliliğini artırmaya yönelik önerdiğimiz modeli, sürece dair aşamaları ve bu aşamalara ilişkin yönlendirici açıklamaları bulabilirler. Bu kılavuz, STK’lara yönelik olup üniversiteler ve sürece dahil olacak öğrenciler için modeli eğitim perspektifinden detaylandıran ayrı bir dokümanlar hazırlanmıştır.
STK’LAR İÇİN KILAVUZUMUZU İNDİRİN
Modelimiz, özetle STK-Üniversite ortaklığında erişilebilirliğe yönelik ve gerçek ihtiyaçlara odaklanan “tasarım konularının” belirlenmesini; ilgili ders(ler) kapsamında bu konuların tasarım öğrencilerine verilmesini ve tasarım sürecine ilgili STK’dan gönüllü üyelerin katılım sağlanmasını içermektedir. Önerdiğimiz iş birliği süreci, “kapsayıcı tasarım” yaklaşımını ortaya koymaktadır. Kapsayıcı tasarım ile ilgili bilgilendirme yine kılavuzumuz içerisinde yer almaktadır.
5 aşamadan oluşan çalışma modelimizin önemli bir parçası olan web-platformumuz, sosyal sorumluluk alanında ve Üniversite-STK iş birliği ile yürütülen tasarım odaklı çalışmaların ve geliştirilmiş öğrenci projelerinin görünürlüklerini de sağlamaktadır. Bu modeli oluştururken Cambridge EDC tarafından geliştirilen ve “Kapsayıcı Tasarım Araç Seti” içerisinde yer alan kavramsal tasarım süreci merkeze alınmıştır.
.jpg)
İş birliği yaklaşımımızın aşamaları aşağıda özetlenmiştir. Daha detaylı bilgiye ve eğitim sürecinde kullanımına yönelik önerilere kılavuz içerisinden ulaşabilirsiniz.